Gatunki prawdopodobnie wymarłe

Gatunki nie stwierdzone w Polsce od kilkudziesięciu lat.

 


Trzmiel olbrzymi (Bombus fragrans Pall.) 

Włoski na ciele równej długości, miodowożółte, od spodu czarne. Czarne oczko na tułowiu. Skrzydła ciemnobrunatne. Wielkość ciała 17 - 34 mm. Okres występowania: od maja do sierpnia. Gatunek stepowy, związany z występowaniem susłów, u których w opuszczonych norach zakłada gniazda.Wykazany w Chełmie na Wyżynie Lubelskiej w 1923 roku.

Gatunek wpisany na "Czerwoną listę zwierząt ginących i zagrożonych w Polsce"

fragrans2 fragrans1

                   fragrans3                                     trzmiel olbrzymi samica     trzmiel olbrzymi samiec


Trzmiel żółtopasy (Bombus sichelii Rad.)

Ciało czarne, z żółtymi przepaskami na przodzie tułowia i odwłoku, żółta sierpowata plama na tarcze. Samce posiadają więcej żółtych włosków na tułowiu i odwłoku. Ostatnie segmenty pomarańczowe, lub rude. Wielkośc ciała: 12 - 20 mm. Okres występowania: od maja do września. Wykazywany na terenach Puszczy Białowieskiej przed Drugą Wojną Światową.

Gatunek wpisany na "Czerwoną listę zwierząt ginących i zagrożonych w Polsce"

                                                          trzmiel zoltopasy samica                      trzmiel zoltopasy samiec

 


Trzmiel stepowy (Bombus laesus Mor.)

Ciało owłosione jasnożółto, równo przystrzyżone z niewielką domieszką czarnych włosków. Na tarcze okrągłe czarne oczko. Wielkość ciała: 10 - 20 mm. Okres występowania: od maja do września. Występuje na południu i wschodzie kraju. Od 30 lat niewykazywany. Można pomylić z: trzmiel ozdobny.

Gatunek wpisany na "Czerwoną listę zwierząt ginących i zagrożonych w Polsce"

                                                        trzmiel stepowy samica                        trzmiel stepowy samiec

 


Trzmiel wyżynny (Bombus mesomelas Gerst.)

Ciało owłosione żółto - rudo z czarną przepaską znajdującą się pomiedzy skrzydłami. Wielkość ciała: 10 - 24 mm. Okres występowania: od maja do sierpnia. Występuje na południu i południowym - wschodzie kraju. Od ponad 40 lat niewykazywany.

Gatunek wpisany na "Czerwoną listę zwierząt ginących i zagrożonych w Polsce"

                                                        trzmiel wyzynny samica                        trzmiel wyzynny samiec